SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFININ GÖREV SORUMLULUKLARI
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı fakru zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan vatandaşlar ile gerektiğinde her ne suretle olursa olsun Türkiye`ye kabul edilmiş veya gelmiş olan kişilere yardım etmek, sosyal adaleti pekiştirici tedbirler alarak gelir dağılımının adilane bir şekilde tevzi edilmesini sağlamak, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik etmektir.
Ancak, sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir alan özürlülerin, tedavi giderleri ile fonksiyon kazandırıcı ortopedik ve diğer yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarca karşılanamayan kısmı bu Kanun kapsamındadır.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının yönetim ve temsile yetkili karar organı Mütevelli Heyeti’dir. Mütevelli Heyeti 3294 sayılı Kanunun 7. maddesinde belirtilen üyelerden oluşmaktadır. Mülkî idare amirleri Vakfın tabii başkanı olup, Belediye Başkanı, İlçe Mal Müdürü, İlçe Millî Eğitim Müdürü, İlçe Sağlık Müdürü, İlçe Tarım ve Orman Müdürü, , İlçe Müftüsü, atanmış üyeler; 2 Muhtar üye ve 3 Hayırsever Vatandaş üye; seçilmiş üyeler olmak üzere Vakıf Mütevelli Heyetini oluşturmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kendi kararlarını anılı heyet eliyle almaktadır. İlçemiz sınırları içerisinde ikamet eden, yardım ve desteğe ihtiyaç duyan, hanede kişi başına düşen aylık geliri muhtaçlık sınırının (3294 Sayılı Kanun kapsamında; on altı yaşından büyükler için belirlenen aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olan tutar) altında olan vatandaşlarımızdan vakfımıza başvuruda bulunanlara, yapılacak olan yardımların niteliği ve miktarı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenmektedir. Ancak düzenli ve merkezi olarak uygulanan Şartlı Eğitim, Sağlık ve Gebelik Yardımı, 2022 Sayılı Kanun kapsamında Engelli ve Yaşlı Aylıkları, Eşi Vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, Öksüz Yetim yardımı, Asker Ailesi yardımı ve benzeri yardım programlarının miktarı ya da niteliği; kanunlar, yönetmelikler, esaslar vb. ile belirlenir.
Ayrıca, Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan aile reisleri ve öğrenime devam etmeyen 18 yaş üstü erkek çocukları ile ailesi sosyal güvenceli olsa bile, öğrenime devam etmeyen erkek çocukları, Bağkur çalışanı olup, borçlu olanların eşleri ve 18 yaşını dolduran erkek çocuklarına Genel Sağlık Sigortası tespiti yapmak.
Yardım Başvuru ve Karar Süreci: Başvuruda bulunulacak yardıma ait istenilen evraklar ile birlikte Vakıf Personeline yapılan başvuru neticesinde Vakıf Personeli dilekçeyi Sosyal Yardım İnceleme Görevlisine sevk eder. Sosyal Yardım İnceleme Görevlisi yapılan hane ziyareti ve merkezi incelemelerden elde ettiği verileri, Mütevelli Heyet gündemine taşır. İki Haftada bir toplanan Mütevelli Heyeti tüm başvuruları inceler ve karara bağlayarak sonuçlandırır. Olumlu sonuçlanan başvurular hak sahibine ayni veya nakdi olarak teslim edilir ya da düzenli merkezi yardım olması durumunda ödeme döneminde ilgili ödeme yerinden yardım teslim alır.